سلامت نوزاد

رنگ مدفوع نوزادی که زردی دارد؛ آیا دلیل نگرانی است؟

نوزاد خابالودی که زردی دارد

رنگ مدفوع نوزادان به‌مرور تغییر می‌کند و طیف گسترده‌ای دارد. دلایل اصلی تغییر رنگ مدفوع می‌تواند شامل سن، تغذیه، رژیم نوزاد و... بوده و در برخی موارد این رنگ و شکل‌ها ممکن است نشان‌دهنده وجود بیماری خاصی در نوزاد باشد. باتوجه‌به حساسیت سیستم گوارشی نوزادان، هرگونه تغییر غیرمعمول در رنگ مدفوع می‌تواند نشانه‌ای از وضعیت سلامتی آن‌ها باشد.

برای مثال، مدفوع سبزرنگ می‌تواند به دلیل وجود صفرا در دستگاه گوارش باشد، درحالی‌که رنگ مدفوع نوزادی که زردی دارد؛ سفید یا خاکستری است که نشان‌دهنده مشکل درکبد نوزاد است. پس باید بتوانید مدفوع ناسالم نوزاد را تشخیص دهید و بدانید که در مواقع بروز مشکل چه‌کاری باید انجام دهید.

تیم زردی گرام، ضامن سلامتی نوزادان، در این مقاله توضیحات جامعی در خصوص این موضوع برای شما فراهم کرده است که خواندن آن خالی ‌از لطف نیست. این تیم با بهره‌گیری از تخصص پزشکان و مشاوران مجرب، اطلاعات دقیقی درباره علائم و نشانه‌های مختلف بیماری‌ها و مشکلات گوارشی نوزادان ارائه داده و راهکارهایی برای مقابله با این مشکلات را پیشنهاد می‌کند.

مطالعه این مقاله می‌تواند به والدین کمک کند تا بادقت بیشتری وضعیت سلامت نوزاد خود را پیگیری کرده و در صورت نیاز به‌موقع به پزشک مراجعه کنند.

رنگ مدفوع نوزاد

عوامل مختلفی می‌توانند باعث تغییر رنگ مدفوع نوزاد شوند. در ادامه به برخی از متداول‌ترین رنگ‌ها و ظاهر مدفوع نوزادان می‌پردازیم:

 مدفوع مشکی

نوزادانی که تازه متولد شده‌اند و سن آن‌ها کمتر از 1 هفته است، مدفوع سیاه رنگی دارند که کاملاً طبیعی است، اما پس از این مدت اگر مدفوع همچنان به این رنگ باقی بماند ممکن است نشان‌دهنده مشکلاتی در نوزاد باشد. مدفوع سیاه و ضخیم به دلیل وجود مکونیوم در نوزاد است که آن را معمولاً در 24 ساعت اول زندگی خود دفع می‌کند.

در چند روز اول زندگی، نوزاد تازه متولد شده به دفع مکونیوم ادامه می‌دهد. رنگ سیاه مدفوع باید به‌تدریج به سبز تیره و سپس زرد تغییر کند. پس از 1 هفته زندگی، مدفوع نوزاد دیگر نباید سیاه باشد. اگر رنگ سیاه ادامه پیدا کرد، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. رنگ سیاه مدفوع نوزاد می‌تواند به معنای خونریزی در دستگاه گوارشی باشد.

رنگ زرد مدفوع

زمانی که نوزاد از شیر مادر تغذیه می‌کند، مدفوع آن به رنگ زرد تیره تبدیل می‌شود و در برخی موارد ممکن است که لکه‌های زردرنگی نیز در آن وجود داشته باشد که طبیعی است. این تغییر رنگ به دلیل هضم بهتر شیر مادر و فرایندهای گوارشی طبیعی نوزاد است. مدفوع زرد همچنین نشان‌دهنده این است که نوزاد به‌خوبی تغذیه می‌شود و سیستم گوارشی او به‌درستی کار می‌کند.

 مدفوع قهوه‌ای یا نارنجی

رنگ قهوه‌ای یا نارنجی مدفوع نوزادان معمولاً به دلیل تغذیه کودک با شیرخشک به وجود می‌آید. وقتی نوزاد شیرخشک مصرف کند، مدفوع آن تیره‌تر و سفت‌تر از نوزادی می‌شود که از شیر مادر تغذیه می‌کند و رنگ آن به قهوه‌ای روشن یا نارنجی تبدیل می‌شود.

این نوع مدفوع معمولاً بوی بیشتری نسبت به مدفوع نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، دارد و ممکن است حاوی توده‌های سخت‌تری باشد.

نوزاد نارس که دچار زردی شده است

  مدفوع سبزرنگ

رنگ سبز مدفوع برخی از نوزادان می‌تواند دلایل مختلفی مانند موارد زیر داشته باشد:

  • هضم ضعیف غذا به دلیل تغذیه بیش از اندازه
  • غذاهای سبز در رژیم غذایی مادر شیرده
  • سرماخوردگی
  • آلرژی
  • مصرف آنتی‌بیوتیک توسط نوزاد یا مادر شیرده
  • درمان زردی با انواع دستگاه زردی نوزاد (نوردرمانی)

توجه کنید که مدفوع برخی از نوزادان به طور طبیعی کمی سبزرنگ است و اگر کودک در حال افزایش وزن بوده و مشکل خاصی نداشته باشد مدفوع سبز لزوماً دلیلی برای نگرانی نیست. در برخی موارد، مصرف مکمل‌های آهن نیز می‌تواند باعث سبزشدن مدفوع نوزاد شود.

 مدفوع قرمزرنگ

معمولاً وجود رنگ قرمز در مدفوع نوزاد به دلیل وجود خون در آن است و والدین کودک باید سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کنند. زمانی که مدفوع نوزاد قرمزرنگ ‌شود ممکن است کودک مشکلی در سلامتی داشته یا مقدار کمی خون بلعیده باشد.

اگر نوک سینه‌های مادر هنگامی که به نوزاد شیر می‌دهد ترک‌خورده یا خونریزی داشته باشد، احتمال وقوع این اتفاق بیشتر می‌شود. یکی دیگر از دلایل قرمزشدن مدفوع کودک، خونریزی بخش آخر روده نوزاد است. در برخی موارد، مصرف برخی غذاها یا نوشیدنی‌های قرمز توسط مادر شیرده نیز می‌تواند باعث قرمزی مدفوع نوزاد شود.

 مدفوع سفیدرنگ

رنگ سفید مدفوع غیرطبیعی است و می‌تواند نشان‌دهنده مشکلاتی در نوزاد به‌ویژه کبد کودک باشد. مدفوع سفید ممکن است نشانه‌ای از انسداد مجاری صفراوی یا مشکلاتی در تولید صفرا باشد که نیازمند بررسی‌های پزشکی فوری است.

ابتلا به بیماری زردی نوزاد نیز می‌تواند سبب همین تغییر رنگ در نوزاد شود که به آن در ادامه مطلب می‌پردازیم. این رنگ غیرطبیعی به دلیل عدم وجود رنگ‌دانه‌های صفراوی است که معمولاً به مدفوع رنگ می‌دهند.

مدفوع خاکستری‌رنگ

علاوه بر رنگ‌های مذکور، رنگ خاکستری مدفوع نیز می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات گوارشی و کبدی باشد. مدفوع خاکستری یا خاکی ممکن است به دلیل کمبود صفرا در دستگاه گوارش نوزاد باشد که می‌تواند نشان‌دهنده انسداد مجاری صفراوی یا سایر مشکلات جدی کبدی باشد. این وضعیت نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارد تا علت اصلی آن بررسی و درمان شود.

نوزاد زرد درحال خابیدن

رنگ مدفوع نوزاد مبتلا به زردی

در ابتدای تولد نوزاد رنگ مدفوع آن به دلیل دفع مکونیوم، سیاه‌رنگ است و به‌تدریج این رنگ سیاه باید به طور طبیعی به رنگ سبز روشن تبدیل شود. مکونیوم، ماده‌ای چسبنده و قیری شکل است که شامل سلول‌های مرده، مایع آمنیوتیک و مواد دفعی دیگر است. این تغییر رنگ نشان‌دهنده آغاز عملکرد صحیح دستگاه گوارش نوزاد است.

بیلی‌روبین یک ماده زردرنگ است که از تجزیه هموگلوبین در گلبول‌های قرمز خون به وجود می‌آید. هنگامی که کبد نوزاد نمی‌تواند بیلی‌روبین را به‌خوبی دفع کند، این ماده در خون تجمع می‌یابد و باعث زردی پوست و چشم‌ها می‌شود که به آن یرقان یا زردی نوزاد گفته می‌شود.

مدفوع نوزاد پس از درمان زردی توسط فتوتراپی و دفع بیلی‌روبین ابتدا به رنگ سبز تیره مایل به سیاه شده و پس از اتمام درمان بعد از 2 الی 3 روز رنگ مدفوع نوزاد به رنگ سبز روشن برمی‌گردد.

فتوتراپی یک روش درمانی است که در آن نوزاد تحت نورهای خاصی قرار می‌گیرد که به تجزیه بیلی‌روبین در پوست کمک می‌کند، و این بیلی‌روبین تجزیه شده سپس از طریق مدفوع و ادرار دفع می‌شود.

اگر فرزندتان زردی دارد، شما می‌توانید با استفاده از سریع‌ترین راه درمان زردی نوزاد یعنی استفاده از دستگاه فتوتراپی، کمک‌رسان بهبود سلامت کودک خود باشید. این دستگاه‌ها با تابش نور آبی به نوزاد، به کاهش سریع سطح بیلی‌روبین در خون و به‌این‌ترتیب به بهبود زردی کمک می‌کنند.

استفاده از دستگاه زردی برای نوزاد بی‌خطر بوده و به دفع بیلی‌روبین خون آن کمک زیادی می‌کند. این دستگاه‌ها به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که نوزاد را در معرض نور مناسب قرار دهند بدون اینکه آسیبی به پوست یا چشم‌های حساس او وارد شود. در طول درمان، نوزاد باید به طور مداوم تحت‌نظر باشد تا از میزان مناسب تابش نور و جلوگیری از هرگونه عوارض دستگاه زردی اطمینان حاصل شود.

با کاهش بیلی‌روبین خون نوزاد، رنگ مدفوع آن به‌مرور حالت قبلی و طبیعی خود را به دست می‌آورد. بازگشت به رنگ سبز روشن یا زرد نشان‌دهنده این است که کبد نوزاد دوباره به‌درستی عمل می‌کند و بیلی‌روبین اضافی به طور مؤثر دفع می‌شود.

همچنین، والدین باید توجه داشته باشند که تغذیه مناسب و مکرر نوزاد نیز به دفع بیلی‌روبین و بهبود سریع‌تر کمک می‌کند. شیردهی مکرر می‌تواند به تسریع حرکات روده و دفع بیشتر بیلی‌روبین از طریق مدفوع کمک کند.

مهم است که والدین به تغییرات رنگ مدفوع نوزاد توجه کنند و در صورت مشاهده هرگونه تغییر غیرطبیعی یا نگرانی، با پزشک مشورت کنند تا از سلامت و بهبود کامل نوزاد خود اطمینان حاصل کنند.

نوزادیبا چشم های رنگی که زردی دارد

مدفوع سالم نوزادان چگونه است؟

به طور معمول نوزادان بعد از هر بار تغذیه مدفوع می‌کنند و نوزادانی با سن بیشتر از 3 هفته، بین 8 الی 12 بار در روز مدفوع می‌کنند. این تعداد دفعات می‌تواند بسته به نوع تغذیه نوزاد متفاوت باشد؛ نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند معمولاً دفعات بیشتری نسبت به نوزادانی که از شیرخشک استفاده می‌کنند، مدفوع می‌کنند.

مدفوع سالم معمولاً طیف رنگی از زرد، قهوه‌ای، سبز و نارنجی دارد و بافت و شکل ظاهری آن ممکن است سفت یا روان باشد. این طیف رنگی نشان‌دهنده عملکرد طبیعی سیستم گوارشی نوزاد است.

حالت‌های مختلف مدفوع نوزاد

مدفوع نوزاد می‌تواند بافت و شکل‌های متنوع با ظاهری متفاوت داشته باشد و این تنوع می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله نوع تغذیه، میزان مایعات مصرفی و وضعیت سلامت نوزاد بازگردد.

مدفوع نوزاد قبل از خوردن غذای جامد، بافت نرمی دارد. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند ممکن است مدفوعشان بافت آبکی داشته باشد؛ درعین‌حال نوزادانی که شیرخشک مصرف می‌کنند مدفوعی سفت‌تر اما غیر جامد دارند. این تفاوت به دلیل ترکیبات مختلف شیر مادر و شیرخشک است. شیر مادر حاوی آنزیم‌ها و مواد مغذی خاصی است که هضم را تسهیل می‌کنند، درحالی‌که شیرخشک ممکن است هضم سخت‌تری داشته باشد.

مدفوع مخاطی

وجود مخاط در مدفوع نوزادان شایع است و معمولاً علائمی از مشکل در سلامتی نوزاد نشان نمی‌دهد؛ اما اگر کودک نشانه‌های دیگری از رفتار بیمارگونه و غیرعادی نشان دهد باید به پزشک مراجعه کنید. مخاط می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله واکنش به تغذیه یا حتی سرماخوردگی خفیف در مدفوع ظاهر شود. در برخی موارد، وجود مخاط می‌تواند نشانه‌ای از عفونت روده‌ای یا آلرژی غذایی باشد که نیاز به بررسی دقیق‌تر دارد.

مدفوع سفت

اگر مدفوع نوزاد سفت یا خشک باشد احتمالاً نوزاد به‌قدر کافی مایعات مصرف نکرده یا بیمار شده است. پس از مصرف غذای نوزاد اگر مدفوع سفت بود، ممکن است کودک نتوانسته باشد غذا را به‌درستی هضم کند و دچار یبوست شده است. یبوست در نوزادان می‌تواند ناشی از تغییرات در رژیم غذایی باشد، برای مثال  وقتی نوزاد از شیر مادر به شیرخشک یا از شیر به غذای جامد منتقل می‌شود. در این موارد، افزایش مایعات و مشاوره با پزشک می‌تواند کمک‌کننده باشد.

مدفوع شل یا اسهال

نوزادی که اسهال می‌شود مدفوع آبکی دارد، بیش از حد معمول مدفوع می‌کند و دمای بدنش بالا است. اسهال باعث کم‌آبی بدن نوزاد می‌شود و ممکن است مشکلات جدی برای او ایجاد کند. ازدست‌دادن مایعات و الکترولیت‌ها می‌تواند خطرناک باشد و نیاز به مراقبت فوری دارد. اسهال می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله عفونت‌های ویروسی، باکتریایی، یا حتی واکنش به داروها رخ دهد و باید به‌دقت تحت‌نظر قرار گیرد.

نوزاد زرد درحال خابیدن

تغییرات ناگهانی در مدفوع

نوزادان در مراحل مختلف رشد ممکن است تغییراتی در الگوی مدفوع خود تجربه کنند. به‌عنوان‌مثال، شروع تغذیه مکمل ممکن است باعث تغییر در رنگ و قوام مدفوع شود. این تغییرات معمولاً طبیعی هستند، اما اگر نگرانی خاصی دارید، همیشه بهتر است با پزشک مشورت کنید.

مراقبت‌های بهداشتی و پیشگیری

مراقبت‌های بهداشتی مناسب و تغذیه سالم می‌تواند به حفظ سلامت گوارشی نوزاد کمک کند. والدین باید به تغذیه نوزاد خود توجه ویژه‌ای داشته باشند و از غذاهای سالم و مناسب برای نوزاد استفاده کنند. توصیه می‌کنیم والدین گرامی مقاله تغذیه مادر برای جلوگیری از زردی را مطالعه کنند تا اطلاعات لازم در این زمینه را بدست اوردند.

همچنین، رعایت بهداشت شخصی و محیطی نیز می‌تواند از بروز عفونت‌های گوارشی جلوگیری کند.

نقش تغذیه در تغییر رنگ مدفوع

تغذیه نوزاد نقش مهمی در رنگ و مدل مدفوع او دارد. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، معمولاً مدفوع زردرنگ و نرمی دارند، درحالی‌که نوزادانی که از شیرخشک استفاده می‌کنند، مدفوع تیره‌تر و سفت‌تری دارند.

همچنین، شروع تغذیه کمکی نیز می‌تواند تغییرات قابل‌توجهی در رنگ و قوام مدفوع ایجاد کند. برای مثال، مصرف غذاهای جامد می‌تواند باعث سفت‌تر شدن مدفوع و تغییر رنگ آن به قهوه‌ای یا نارنجی شود.

درمان زردی و رهایی از مشکلات کبد

اگر ساکن تهران، کرج و گیلان هستید و فرزندتان مبتلا به زردی شد جای نگرانی نیست، شما می‌توانید با اجاره دستگاه زردی نوزاد از زردی گرام، علاوه بر کاهش هزینه‌های درمان زردی نسبت به هزینه‌های بستری نوزاد در بیمارستان، به بهبود روند سلامتی نوزاد خود کمک کنید. زردی نوزادان یا هیپربیلی‌روبینمی معمولاً با افزایش میزان بیلی‌روبین در خون نوزاد همراه است و می‌تواند با استفاده از دستگاه‌های فتوتراپی به‌خوبی مدیریت شود.

متخصصین و کارشناسان زردی گرام با فراهم‌کردن به‌روزترین دستگاه‌های فتوتراپی (رفع زردی نوزاد با نوردرمانی) و پشتیبانی 24 ساعته، آماده پاسخگویی به‌تمامی سؤالات، ابهامات و درخواست‌های شما هستند.

این تجهیزات باکیفیت بالا و استانداردهای پزشکی، به شما این امکان را می‌دهند که نوزاد خود را در محیطی امن و راحت درمان کنید و از نگرانی‌های احتمالی کاسته شود. با داشتن اطلاعات کافی و استفاده از خدمات حرفه‌ای، می‌توانید بهترین مراقبت‌ها را برای سلامتی نوزاد خود فراهم کنید.

توجه داشته باشید که برای پیشگیری و درمان بیماری‌های کودکان به‌ویژه زردی می‌توانید از طریق رنگ مدفوع آن، پیگیر سلامت نوزاد خود باشید. همچنین والدین در صورت هرگونه مشاهده تغییر وضعیت نوزاد باید از پزشک متخصص مشورت بگیرند.

نوزاد ترم که دچار زردی شده است

کلام پایانی

رنگ مدفوع نوزاد می‌تواند اطلاعات مهمی درباره سلامت و عملکرد سیستم گوارشی او ارائه دهد. والدین باید به تغییرات رنگ و قوام مدفوع نوزاد خود توجه کنند و در صورت مشاهده هرگونه تغییر غیرطبیعی، به پزشک مراجعه کنند. تغذیه سالم و مراقبت‌های بهداشتی مناسب می‌تواند به حفظ سلامت گوارشی نوزاد کمک کند و از بروز مشکلات جدی پیشگیری کند.

تیم زردی گرام، ضامن سلامتی نوزادان، با ارائه اطلاعات دقیق و مشاوره‌های تخصصی می‌تواند به والدین در این زمینه کمک کند.

8 دیدگاه در “رنگ مدفوع نوزادی که زردی دارد؛ آیا دلیل نگرانی است؟

  1. سبحان گفت:

    عالی😂😂

    1. سلام سبحان عزیز
      ممنویم که وقت گذاشتید و مقاله را مطالعه کردید.

  2. فریبا گفت:

    سلام عالی بود من خودم خیلی مطالب مفید از این مقاله یاد گرفتم. تشکر

    1. سلام فریبا عزیز
      ممنونیم که مطالب ما رو مطالعه کردید و نظر ارزشمند خود را با ما به اشتراک گذاشتید.

  3. زهرا گفت:

    درسته سعی کنید حواستون بیشتر به مدفوع نوزادتون باشه که خیلی از بیماری ها و مشکلاتشو میتونین تشخیص بدین

    1. سلام زهرا عزیز
      درسته، تغییر رنگ مدفوع می‌تواند شامل سن، تغذیه، رژیم نوزاد و… بوده و در برخی موارد این رنگ و شکل‌ها ممکن است نشان‌دهنده وجود بیماری خاصی در نوزاد باشد.

      1. سعید گفت:

        ممنونم از مقاله مفید وارزشمندتون سپاسگزارم

        1. زردی گرام گفت:

          سلام سعید عزیز
          خیلی خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده! اگر سوال یا نیاز به راهنمایی بیشتری داشتید، حتماً با ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *