سلامت نوزاد

سوختن نوزاد در دستگاه فتوتراپی

سوختن نوزاد در دستگاه فتوتراپی

زردی یا با تعبیر دیگر، یرقان یکی از عارضه های رایج و شایع در نوزادان است. این عارضه به علت افزایش بیش از حد بیلی‌روبین رخ می‌دهد. یکی از موثرترین راه‌های درمان آن استفاده از دستگاه های فتوتراپی (نور درمانی) است.

اما برای پدر و مادر های دل‌نگران و دلسوز همواره پرسش هایی درباره عوارض این دستگاه رخ می‌دهد. تاثیر دستگاه زردی بر پوست نوزاد چیست؟ آیا این دستگاه برای فرزند دلبندشان خطرناک است؟ آیا امکان سوختن نوزاد در دستگاه فتوتراپی وجود دارد؟ آیا امکان تیره شدن پوست نوزادشان وجود دارد؟ آیا گرمای بدن نوزاد یا لکه‌های سرخ طبیعی است؟ با ما همراه باشید.

 

دستگاه های جدید، کاملا بی‌خطر!

اجاره دستگاه زردی نوزاد یا همان دستگاه فتوتراپی به عنوان یکی از محبوب‌ترین و کم خطرترین روش‌های شناخته شده در درمان زردی است؛ پس این سوال که "آیا دستگاه زردی پوست نوزاد را تیره میکند؟" از کجا نشعت می‌گیرد؟ اگر همچین موضوعی حقیقت داشت، چگونه دستگاه فتوتراپی این چنین محبوبیتی پیدا می‌کرد؟

در گذشته، دستگاه های فتوتراپی که برای درمان زردی استفاده می‌شد، با لامپ‌های فلورسنت کار می‌کردند. این دستگاه ها این عارضه را با طول موجی درمان می‌کرد که دارای اشعه مضر فرابنفش بود. این اشعه‌های مضر برای چشم کودکان نیز خطرناک بود.

علاوه‌بر آن ، لامپ‌های فلورسنت گرمای بسیار زیادی تولید می‌کردند که در صورت استاندارد نبودن فاصله و برخورد حرارت با نوزاد موجب سوختگی می‌شد. این تیرگی حاصل از گرمای لامپ‌های فلورسنت را به دستگاه ززردی نوزاد نسبت داده‌اند و این نام تا حدی روی آن مانده است.

اما این روز ها هم آیا دستگاه فتوتراپی پوست نوزاد را می‌سوزاند؟

در پاسخ به این سؤال کلیدی، می‌توان گفت که دیگر تیره شدن پوست نوزاد بعد از فتوتراپی به خاطره‌ها پیوسته است؛ چراکه امروزه از دستگاه های ال ای دی (LED) استفاده می‌شود. نقاط قوت این لامپ‌ها این است که نه اشعه خطرناک تولید می‌کنند و نه داغ می‌شوند. بنابراین امروزه عوارض دستگاه زردی نوزاد به شدت کاهش یافته و نزدیک به صفر است.

این دستگاه ها با تولید نور آبی رنگ خاصی با طول موج 460-480 امکان سوختگی را از بین می‌برند. مگر این که پوست نوزاد قبل از قرار گرفتن در دستگاه چرب شده باشد، در این صورت پوست نوزاد ملتهب می‌شود. پس قبل از قرار دادن نوزاد در دستگاه از چرب کردن پوست خودداری نمایید.

در نظر داشته باشید که قرار دادن نوزاد در زمان طولانی در دستگاه فتوتراپی، باعث کلافگی و ایجاد حس ناراحتی در او می‌شود. برای جلوگیری از این امر هر یک تا حداکثر دو ساعت یک‌بار، فرشته ناز خود را از دستگاه بیرون بیاورید تا استراحت کند و شیر بخورد.

 

تیره شدن پوست نوزاد

آیا دستگاه زردی باعث تیرگی پوست می‌شود؟ این سوال بسیاری از والدین نگران درباره درمان زردی با فتوتراپی است. همان طور که پیش‌تر شرح دادیم، در جواب این موضوع باید گفت:

در برخی از نوزادان دیده می‌شود پس از استفاده از دستگاه فتوتراپی رنگ پوست آن‌ها مقداری تیره می‌شود و حالت سبزه بودن می‌گیرند.

شاید فکر کنید که این نوعی از عوارض فتوتراپی بر پوست نوزاد است اما نگران نباشید! این تغییر همان برنزه شدن رنگ پوست بوده و موقتی است. این تغییرات پس از مدت کوتاهی (حدود 1 ماه) به حالت قبلی باز می‌گردد.

همان طور که تغییر رنگ پوست نوزاد بعد از زردی به حالت عادی باز می‌گردد که امری طبیعی است، تغییر رنگ اندک نوزاد در دستگاه زردی نیز طبیعی بوده و خطری ندارد.

 

گرم شدن بدن نوزاد

تابش نور با طیف آبی، عملکرد کبد نوزاد شما را برای پاکسازی افزایش می‌دهد و جریان خون در مویرگ های زیر پوست نوزاد افزایش می‌یابد. به همین دلیل دمای بدن نوزاد مقداری افزایش پیدا می‌کند.

برخی از والدین، گمان می‌برند نوزادشان دچار سوختگی یا تب شده است، اما اصلا این طور نیست و کاملا طبیعی است. این اتفاق جزوی از روند درمانی بوده و هیچ خطری برای نوزاد شما ندارد.

هنگام افزایش دمای بدن نوزاد، توصیه می‌شود به منظور کنترل مقدار آب بدن نوزاد، با تغذیه با شیر مادر این کاهش جبران شود. برای اطمینان از نحوه شیر دادن به نوزاد زیر دستگاه زردی و بهترین زمان آن، می‌توانید این مقاله را مطالعه فرمایید.

لکه‌های ریز قرمز پوستی

بر روی پوست برخی از نوزادان، لکه‌های ریز قرمز رنگ (دون دون های قرمز شبیه جوش) دیده می‌شود که می‌تواند از عوارض عارضه زردی باشد.

پس از قرار گرفتن در دستگاه فتوتراپی، ممکن است تعداد این دانه ها مقداری افزایش پیدا کند. همین امر موجب می‌شود برخی والدین گمان برند که این نشان از سوختگی پوست باشد اما اصلا این‌گونه نیست! این افزایش کاملا طبیعی بوده و  پس از درمان زردی نوزاد شما، لکه های پوستی نیز خود به خود از بین می‌روند و جای هیچ نگرانی ندارد.

شبیه به همین موضوع، گاهاً ممکن است که لکه‌های سیاهی روی بدن نوزاد خود بینید. علت لکه های سیاه روی بدن نوزاد به دستگاه زردی ارتباطی ندارد. به این لکه‌ها، لکه مغولی نیز گفته می‌شود و ممکن است به رنگ‌ آبی یا قرمز نیز بروز پیدا کنند. دلیل بروز این عارضه، مادرزادی است اما خطری برای نوزاد شما نخواهد داشت و پس از مدتی ممکن است خودبه‌خود برطرف شود.

نوزاش نوزاد توسط مادر

درمان در منزل یا بیمارستان؟

فتوتراپی، بهترین و موثرترین راه درمان زردی نوزاد است. در چند سال اخیر نیز با ظهور دستگاه های جدید، عوارض این دستگاه ها به حداقل رسیده و این روش را کاملا بی‌خطر ساخته است.

برای استفاده از این روش درمانی، 2 روش برای والدین وجود دارد: بستری کردن در بیمارستان یا اجاره دستگاه زردی.

با توجه به بهداشتی بودن محیط منزل نسبت به بیمارستان، هزینه بالای بستری، جدا نشدن از فرزند دلبندتان، امکان نظارت مستقیم و امکان شیردهی مادر اجاره دستگاه زردی برای پدر و مادر های دلسوز انتخاب بهتری است.

 

اجاره دستگاه زردی

زردی‌گرام از سال 1387 تاکنون مفتخر بوده با همراهی بیش از 12000 خانواده، در درمان فرزند دلبندشان با اجاره دستگاه زردی نوزاد کمک کرده باشد. اگر نوزاد شما نیز زردی دارد، می‌توانید از خدمات ما بهره‌مند شوید. زردی‌گرام با ارسال فوری دستگاه، خدمات 24 ساعته و مشاوره رایگان تلفنی با پزشک متخصص در این زمینه در کنار شماست.

21 دیدگاه در “سوختن نوزاد در دستگاه فتوتراپی

  1. مبینا گفت:

    اگه رنگ پوست بچم عوض بشه چی

    1. سلام مبینای عزیز
      در برخی از نوزادان دیده می‌شود پس از استفاده از دستگاه فتوتراپی رنگ پوست آن‌ها مقداری تیره می‌شود و حالت سبزه بودن می‌گیرند.
      اما نگران نباشید! این تغییر همان برنزه شدن رنگ پوست بوده و موقتی است. این تغییرات پس از مدت کوتاهی (حدود 1 ماه) به حالت قبلی باز می‌گردد.

  2. ناهید گفت:

    گرم و داغ شدن بدن نوزاد زیر دستگاه مشکلی نداره؟

    1. سلام ناهید عزیز
      برخی از والدین، گمان می‌برند نوزادشان دچار سوختگی یا تب شده است، اما اصلا این طور نیست و کاملا طبیعی است. این اتفاق جزوی از روند درمانی بوده و هیچ خطری برای نوزاد شما ندارد.

  3. ویانا گفت:

    سلام نوزادم در دستگاه قرار دادم زیر چشم و کمی پلک چشم متورم و قرمز و دون دون شده آیا بچم دچار سوختگی شده ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. سلام ویانای عزیز
      استفاده از دستگاه زردی نوزاد استاندارد به‌همراه چشم‌بند مخصوص به‌هیچ‌وجه باعث سوختگی نمی‌شود؛ دلیل این مشکل ممکن است که شاید پوست نوزاد شما با جنس چشم‌بند ناسازگار باشد.

  4. کیان پاشایی گفت:

    سلام من دستگاه زردی اجاره کردم میخواستم بدونم ممکنه سوختگی پوست نوزاد با دستگاه زردی اتفاق بیفته؟

    1. سلام کیان عزیز
      در پاسخ به این سوال باید بگوییم خیر؛ چرا که دستگاه‌های زردی جدید امکان سوختگی را بسیار کم کرده‌اند که با رعایت نکات ایمنی می‌توانید این ریسک را به صفر برسانید.

  5. انیتا گفت:

    درسته که دستگاه زردی پوست رو میسوزونه

    1. سلام انیتا عزیز
      امروزه از دستگاه های دارای ال ای دی (LED) استفاده می‌شود نه اشعه خطرناک تولید می‌کنند و نه داغ می‌شوند بنابراین امروزه عوارض دستگاه زردی نوزاد به شدت کاهش یافته و نزدیک صفر است.

  6. سایه گفت:

    ایا زردی نوزاد را سیاه میکند؟

    1. سلام سایه عزیز
      خیر؛ زردی صرفاً پوست نوزاد را به رنگ زرد در می‌آورد. در گذشته برخی از دستگاه‌ها که دارای لامپ فلورسنت بودند، ممکن بود پوست نوزاد را کمی تیره کنند که جدیداً با وجود دستگاه‌های پیشرفته، دیگر نیازی به نگرانی نیست.

  7. morteza گفت:

    تاثیر دستگاه زردی بر پوست نوزاد چیه ؟

    1. سلام مرتضی عزیز
      دستگاه‌های قدیمی ممکن بود تا پوست نوزاد را تیره کنند، اما در دستگاه‌های امروزی این خطر برطرف شده است و صرفاً ممکن است در طول دورانی که نوزاد زیر دستگاه قرار دارد، سطح پوست او کمی داغ شود که کاملاً طبیعی است.

  8. hedayat. گفت:

    دوستان بچم زیر دستگاه زردی نمیمونه چیکار باید بکنم؟

    1. سلام هدایت عزیز
      می‌توانید قبل از قرار دادن نوزاد خود در دستگاه فتوتراپی، از شیر دادن و خواباندن او کاملاً مطمئن شوید.

  9. مهسا شفیعی گفت:

    چحوری میتونیم نوزاد رو داخل منزل درمان کنیم

    1. برای اطلاع دقیق از نحوه درمان زردی نوزاد در منزل توصیه میکنیم مقاله راهنمای درمان زردی نوزاد در منزل را مطاله کنید

  10. ترانه حامدی کیا گفت:

    مرسی بابت راهنماییهاتون خیلی نگران بودم

  11. اقا بهراد گفت:

    بچه زیر دستگاه رنگ پوستش داره عوض میشه طبیعیه؟

    1. سلام اقا بهراد عزیز
      تغییر رنگ اندک نوزاد در دستگاه زردی امری طبیعی بوده و خطری برای نوزاد ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *